In Stoutenburg zijn 2 'collectieve zonnedaken' aangelegd, een project van Energiecoöperatie DEEL ism Vallei Horstee. Het 1e dak is maandag 5 juni 2023 aangesloten op het net en het 2e dak volgde kort daarna. Beide daken leveren volop zonnestroom! We gaan door met het realiseren van meer collectieve zonnedaken.

MEEDOEN aan een 'Collectief Zonnedak'
Deelname staat open voor mensen die wonen in het 'postcodegebied' rondom de zonnedaken, dus in Leusden, Achterveld en Stoutenburg. Met de gezamenlijke inleg van de deelnemers worden de installaties gefinancierd (een certificaat per zonnepaneel). Daarvoor krijg je als deelnemer elk jaar een vergoeding voor de zonnestroom opbrengst van 'jouw' zonnepanelen. Er is een zonnedak-coöperatie opgericht, Coöperatie DEEL Collectieve Zonnedaken, om de installaties te beheren en de opbrengst te verrekenen. De daken worden gehuurd voor 15 jaar, dat is de looptijd van het project. Het is mogelijk om certificaten tussentijds door te verkopen aan iemand anders die in het postcodegebied woont. Daarover zijn bij aanvang van het project afspraken gemaakt in een deelnemers-reglement.

Terugblik - uit de nieuws-update van 5 juni 2023: Goed nieuws: fa. van Ginkel heeft de 230 zonnepanelen op het dak aan de Ruifweg al geïnstalleerd; de installatie is door Stedin aangesloten op het net, en levert vanaf vandaag zonnestroom! Het dak aan de Stoutenburgerlaan volgt later deze maand. 43 deelnemers doen mee aan deze collectieve zonnedaken. Uit giften zijn 9 certificaten geregistreerd voor de Voedselbank, zodat zij jaarlijks delen in de opbrengst. Ook de gemeente Leusden droeg hieraan bij met een gift voor 3 certificaten. Op woensdag 7 juni 2023 is de feestelijke opening van het eerste dak. Update 30 juni 2023: ook de 170 panelen op het dak aan de Stoutenburgerlaan leveren al zonnestroom!

Er waren meer inschrijvingen dan certificaten, en er staan mensen op de wachtlijst. Vanuit de grote belangstelling en de goede ervaringen bij zowel deelnemers als dak-eigenaren, gaan we als werkgroep meer collectieve zonnedaken realiseren. Belangstelling? contact ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

MEER INFORMATIE en meedoen
Lees verder: Collectieve Zonnedaken - samen zonnepanelen op een groot dak

Foto's: installatiewerkzaamheden en zonnepanelen gereed op locatie Ruifweg, en deelnemersavond maart 2023

2305 STBproject Rw42305 STBproject Rw72303 STBproject deelnemersavondLogo DEEL Collectieve Zonnedaken