MilieuCentraal verzamelde snelle bespaartips, gewoon door dingen nét even anders te regelen in huis. Onze Leusdense zonnedaken leveren nu voldoende zonnestroom voor het gebruik van zo'n 5.000 gezinnen. Het gas wordt duurder. Uitdaging: die energie slimmer gebruiken, dwz niet onnodig verspillen, en zo ook de energierekening verlagen!

Snelle bespaartips en Zet de CV-ketel op 60o
MilieuCentraal verzamelde snelle bespaartips in de Bespaartest: vul 12 vragen in en ontdek hoe je jouw energierekening kan verlagen, want met kleine dingen kan je veel besparen. 'Handige weetjes, vaak een kleine moeite, en alles bij elkaar scheelt het veel op onze energierekening.'

DEEL en Energiegroep COOL deelden eerder al de Urgenda actie 'Zet de CV-ketel op 60 graden'. Op welke temperatuur staat uw CV-ketel? Veel ketels staan op 80 graden ingesteld. Dat is veel heter dan nodig, en het verbruikt onnodig veel gas.

Hieronder enkele tips en weetjes uitgelicht. Of ga direct naar MilieuCentraal Bespaartest en CV-ketel? Zet 'm op 60o

Verwarmen zonder verspillen, hoe doe je dat? De tool van MilieuCentraal geeft een handige lijst, met weetjes en tips om dingen nét even anders te regelen in huis. Snel even checken:
- staat de verwarming echt niet aan in kamers die niet gebruikt worden?
- hangen de gordijnen achter of boven de verwarming, niet er voor?
- hoe laat gaat de thermostaat 's avonds lager? bij vloerverwarming op 17 graden, anders op 15 graden

Apparaten slim gebruiken kan veel energie schelen. MilieuCentraal over de was en de koelkast:
- als het even kan de was drogen op het droogrek ipv in de wasdroger; de waslijn is immers de energiezuinigste 'droger'
- de koelkast kan ook slim gebruikt worden: zet hem op een koele plek, niet naast de oven, ontdooi regelmatig en sluit de deur nog goed? En natuurlijk geen warme dingen in de koelkast zetten.

Verlichting
- zijn alle lampen in huis al vervangen door LED-lampen? wacht niet tot ze stuk gaan, vervangen bespaart veel energie. (COOL zocht uit dat elke woning gemiddeld zo'n 35 lampen heeft)

---
INFORMATIE
- DEEL | CV-ketel? Zet 'm op 60o
- MilieuCentraal Bespaartest
- Energiegroep COOL

Doe ook mee - DEEL is een vereniging (energiecoöperatie). Doe mee door lid te worden, meld je aan voor de nieuwsbrief, en deel hier je ideeën en vragen. Samen bereiken we meer!