Veel CV-ketels staan op 80 graden ingesteld, en dat is voor de verwarming veel heter dan nodig. Op welke temperatuur staat jouw CV-ketel? Check de temperatuur, en zet 'm op 60! Zo bespaar je al snel en simpel veel gas, en geld. Lees verder voor uitleg en handleidingen.

Zet 'm op 60 - hieronder lees je hoe je dat doet. En als je huis al heel goed geïsoleerd is, probeer dan of de temperatuur voor de verwarming nog lager kan, met de 50-graden test.

Op welke temperatuur staat jouw cv-ketel ingesteld?
De installateur stelt de watertemperatuur van de verwarming meestal op 80ºC. Dat is de fabrieksinstelling. Dan blijft het in huis altijd warm, ook bij zeer strenge vorst. Maar 60ºC is vaak al voldoende om het huis goed warm te krijgen. Zeker als het huis redelijk goed geïsoleerd is, en als je niet alle kamers tegelijk verwarmt. Je verbruikt daardoor altijd iets te veel energie en betaalt meer dan nodig is. Dat kan anders!

Let op: het warme water voor douche en keuken moet op wél op 70-80 graden ingesteld blijven staan:
- Het verwarmings-water zit in een apart, gesloten leidingstelsel: hierin kan de temperatuur veilig verlaagd worden.
- Het water voor keuken en douche moet wél op 70-80 graden blijven staan ivm legionella risico's.
Er zitten 2 aparte knoppen op je CV ketel: één voor de verwarming en één voor de warmwatervoorziening. Het kan zijn dat je CV ketel geen knoppen heeft maar een digitaal systeem.

Welk merk CV-ketel heeft u? Urgenda heeft handleidingen voor alle merken CV-ketels verzameld.

PROBEER HET UIT - Zet 'm op 60!
Urgenda roept iedereen op om eens te kijken op welke temperatuur de CV-ketel staat ingesteld voor de verwarming. Want ongemerkt gebruiken veel CV-ketels meer gas dan nodig is, terwijl je dat vaak eenvoudig zelf kunt aanpassen. Hoe je dat doet? Lees er alles over op zetmop60.nl:

Deze Urgenda actie wordt al door veel energiecoöperaties ondersteund. De CV-ketel voor de verwarming op 60 graden zetten levert bijna altijd ruim voldoende warmte op om je huis goed warm te krijgen. En als het buiten erg koud is, kan je de temperatuur van de CV-ketel tijdelijk weer even verhogen. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus geld. En dat zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche.

IS UW WONING AL HEEL GOED GEÏSOLEERD? Doe dan de 50-graden test
Woningen die heel goed geïsoleerd zijn, kunnen zelfs verwarmd worden met 50 graden verwarmingswater. Milieucentraal maakte daarvoor de 50-graden test. Met deze test check je of jouw woning klaar is voor lage temperatuurverwarming. Lees er alles over op MilieuCentraal - Duurzaam verwarmen en koelen

Lukt het niet, of heb je vragen?
Stel uw vraag aan een energiegids, bij het Leusdense Energieloket IkWilWatt helpen de energiegidsen u graag verder. Neem contact op via IkWilWatt - afspraak energiegids

Doe ook mee - DEEL is een vereniging (energiecoöperatie). Doe mee door lid te worden, meld je aan voor de nieuwsbrief, en deel hier je ideeën en vragen. Samen bereiken we meer!